Gå til hovedinnhold

God jul til flotte barnehagefolk!

 

Plutselig er vi på oppløpssida, og det er kun få dager igjen til julaften. Desember fyker av gårde, hvert eneste år. Barnehagefolk er heldige, iallfall de som liker jul, for  julemåneden er veldig hyggelig, med pepperkaker, klementiner, julemusikk, dorullnisser, Lucia-feiring og grøtfest om hverandre. Selve målet med desember er å bygge forventning og skape julestemning, det er sannelig ikke alle som har en så gøy jobb!

Så vet vi jo alt det andre. Vi vet at 2022 var det året alle faktisk fikk Covid, noen opptil flere ganger, og vi vet at sykefraværet har vært krevende gjennom hele året, selv om pandemien offisielt er over. Med mange vikarer og lite stabilitet kan det være krevende å skape gode rammer for barnehagedagene, og følelsen av utilstrekkelighet kan være faretruende nær. 

Det er utfordrende tider vi lever i, og selv om frykten for Covid har sluppet taket, har vi fått erfare krig i Europa, flyktninger i barnehagene, og vi vet at stadig flere barnefamilier sliter med å få endene til å møtes. Den store juleaksjonen som barnehagene hjalp Fvn med å få til, vitner om hjertevarme og hjelpevilje, og engasjement for at alle barn skal få gode levekår. 

Barnehagefolk klarer å få til mye! - selv under krevende forhold. Gjennom året har vi hørt mange gode praksishistorier og sett spennende prosjekter ta form sammen med barna. Fleksibilitet og løsningsvilje kjennetegner dem som jobber i barnehagene. Personalet vet at barndommen er her og nå, og står på hver eneste dag for å bygge gode relasjoner, gi hvert eneste barn det de trenger av omsorg og støtte. På samme tid skal dagene  fylles med spennende innhold, gi barna inspirasjon til lek og aktivitet, og innimellom er det tøft å få til alt. 

Nå er det straks en liten pustepause, den er nok svært velkommen! -og selv om jula ikke er av det lengste slaget i år, så håper vi alle får noen dager å kose seg på. Vi trenger noen dager i le, med hyggelige folk,  god mat og hvilepuls. Eller alene, med ei god bok, og kanskje en tur i skogen, -det er mange måter å lade batterier på. 

Vi i barnehagestaben ønsker alle ei riktig god jul, fylt med alt dere liker aller best, i pysj eller paljett. Takk for god innsats i 2022, og vi gleder oss til fortsettelsen!

 

Kommentarer

Mest leste artikler

Praksisfortellinger - en bit av virkeligheten

En praksisfortelling er ikke det samme som en observasjon. En praksisfortelling representerer ikke den «faktiske» situasjonen eller personene som handlet, men er en beskrivelse av en situasjon som man kan reflektere rundt. Fortellingen skal være en illustrasjon på noe som er sant og ekte. Man skal kunne gjøre seg tanker om hva som foregår i en «slik type» situasjon. En praksisfortelling trenger ikke være sann, i streng forstand, men den må være sannsynlig. Det vil si den må være gjenkjennelig i barnehagefeltet. Fortellingen er fiktiv, basert på en observert (eller typisk) hendelse. Fortellingen betraktes slik sett som løsrevet fra den «opprinnelige situasjonen». Den skal formidle poeng og sammenhenger, som den barnehageansatte har konstruert i ettertid og skal «se tilbake» på en hendelse. Ut fra det man har sett, konstruerer man en begynnelse, høydepunkt og slutt, som ikke nødvendigvis var kjent for personene som handlet i den «opprinnelige situasjonen». Hvorfor jobbe med pr

Nytt om samenes dag i "Ressursbanken"

Her på bloggen finner du en egen side med felles ressursbank som både inneholder en kunnskapsbase med bakgrunnsstoff om de ulike høytider og merkedager og en fagdidaktisk base, som inneholder forslag til hvordan man konkret kan jobbe med høytiden/merkedagen i barnehagen både over tid og i enkeltaktiviteter. Se i feltet over innlegget her: "Ressursbank for høytider og merkedager".  Denne er nå oppdatert med enda en ressurs: Markering av samenes dag i barnehagen. ABLU-studenter i kunnskapsområdet SRLE (samfunn, religion, livssyn og etikk) ved UiA har utviklet ressurser som kan brukes i barnehagen om høytider og merkedager i barnehagen.  Veileder på prosjektet var Eva Mila Lindhardt

Nå nærmer det seg oppstart i barnehagen!

August er her, og spente foreldre er klare for å sende sine aller mest dyrebare skatter i barnehagen, - mange skal bli kjent med barnehage for aller første gang. Noen har vært på besøk flere ganger allerede, er kjent med barnehagen både inne og ute, og har blitt tatt godt i mot av de som jobber der, mens andre av ulike grunner kanskje ikke er blitt så kjent.  Det er viktig å forberede seg! Barnehagen har ansvar for å ha gode rutiner og måter å organisere seg på i oppstarten, men det er også viktig at foreldrene setter seg godt inn i det som skal skje, og støtter barnet sitt på en god måte. her er en liten film som forklarer hvordan det kan være for et lite barn å begynne i barnehage, og hva vi som er voksne kan gjøre for å støtte barnet best mulig; Små barns stress under tilvenning i barnehage FUB (Foreldreutvalget for barnehager)  har en informativ og god nettside med flere gode tips for foreldre, se her; Tips til tilvenning i barnehagen Barnehagene har litt ulike måter å organisere o