26. feb. 2019

12 råd for mat og måltider i barnehagen

Visste du at det er laget en nasjonal veileder for mat og måltider i barnehagen? Her kan du finne de krav og anbefalinger som gjelder mat i barnehagen. Veilederen berører mange tema. Alt fra hva barna serveres og hvor lenge de bør spise, til hvordan håndtere matsvinn. Her er de tolv viktigste anbefalingene: 

  1. Barnehagen bør legge til rette for minst tre faste måltider om dagen, med medbrakt eller servert mat
  2. Barna i barnehagen bør få god tid til å spise, minst 30 minutter
  3. Mat og måltider som serveres i barnehagen bør være varierte og i tråd med Helsedirektoratets kostråd
  4. Barnehagen bør servere grønnsaker og frukt eller bær hver dag
  5. Barna bør få tilbud om lett- eller skummet melk og vann til måltidene i barnehagen, og vann bør alltid være tilgjengelig
  6. Servering av kaker, kjeks, is, saft og liknende bør begrenses i barnehagen. Godteri, snacks og brus bør unngås
  7. Spisemiljøet i barnehagen skal fremme helse, mat- og måltidsglede, og personalet bør delta aktivt i måltidet
  8. Måltidene i barnehagen skal være en pedagogisk arena der barna får medvirke i mat- og måltidsaktiviteter
  9. Det skal legges til rette for god håndhygiene i barnehagen, og håndvask bør gjennomføres før måltidene
  10. Maten i barnehagen skal være lagret, tilberedt, servert og merket i samsvar med regelverk og råd fra Mattilsynet
  11. Barnehagen skal ta hensyn til barn som har særlige behov knyttet til mat og måltider
  12. Barnehagen bør ha en miljøvennlig praksis med lite matsvinn og et mattilbud hvor plantebaserte matvarer og fisk og sjømat er sentralt. 
Kanskje dette er nyttig? 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar