19. feb. 2013

Teknologi og realfag. Vitensenter i vinden...


14-15 februar 2013 var det Utdanningskonferanse i Bergen. "Lekende, lærende og skapende prosesser i barnehagen" var tema. Seks stykker fra Nettbrettprosjektet var på konferanse. (Bilde: deltakerne fra Kristiansand: Bjørg Godtfredsen, Kristin Rosen, Arleen Wintersborg, Karin Strømme, Torhild Bukkholm og Marianne Mydland) Felles har vi interessen for bruk av iPad i barnehagen. Bergensbesøket ble avsluttet med en omvisning på Vilvite senteret. De har et stort program for barnehagene i Bergen. På sørlandet har vi også Vitensenter. Det ligger i Arendal og er absolutt verdt et besøk. Kristiansand kommune vil jobbe videre med et samarbeid for både for skoler og barnehager.

Teknologi og realfag er satsingsområder som er etterspurt i utdanningen. Får barna tilstrekkelig erfaring med digitale verktøy? Er barnehagen med på å utjevne eller å opprettholde de digitale skillene? Rammeplanen har både "natur , miljø og teknikk" og "antall, rom og form" som forstadier til real- og teknologifag i den videre opplæringen. Hvor godt ivaretatt er disse fagområdene i barnehagen?

Knutepunkt Sørlandet i samarbeid med NODE og EYDE nettverkene har tatt initiativ overfor skole og barnehage for å få opp en satsing på teknologi og realfag, inkludert en satsing på fremmedspråk. Dette er ut fra deres behov for å rekruttere og skole og barnehages behov for å være i takt med det samfunnet vi skal utdanne til. Hva trenger samfunnet i framtida? Hva ønsker vi for våre barn for at de skal lykkes? - og hva ønsker vi for Sørlandet for at VI skal lykkes?  Ingen vet hva framtidas yrker heter. Mange av dagens yrker var ukjente for bare få år siden. Det vi vet at det blir behov for, og som vi i dag ser  i mange stillingsannonser, er behovet for kreative, initiativrike, kommunikative mennesker med evne til stadig å tilegne seg ny kunnskap. I barneahagen lærer barna dette i LEKEN! Så enkelt som det, men også så krevende! Leken krever også noe av barnehagens ansatte. Les mer om dette i kompetanseplanen for Kristiansandsbarnehagen HER.

1 kommentar:

  1. Bruk oss. Vutensenteret Sørlandet kommer ditt der hvor dere er eller dere kommer til våre utstillinger på bryggekanten i Aremdal.

    SvarSlett