17. jan. 2013

Småbarn i kulda- hvilke hensyn må man ta?

Det er kaldt om dagen, og i barnehagen spør vi oss om det blir for kaldt til at barna kan være ute å leke, eller sove ute? Meterologisk institutt har laget en tabell som viser forholdet mellom vindstyrke og kuldegrader. Jo mer vind, dess kaldere oppleves temperaturen. Noen bruker begrepet effektive kuldegrader.

Tommelfingerregelen for når det er for kaldt å leke ute er -10 grader, men personalet må bruke skjønn. Her må vind og luftfuktighet, såvel som barnets alder og aktivitetsnivå, med i vurderingen. De minste og mest inaktive barna er mest utsatt. Personalet i barnehagen må bruke skjønn og de kan også i stor grad påvirke vurderingen med hva slags påkledning man velger og hvordan barna settes i aktivitet. Familier fra andre kulturer kan trenge ekstra veiledning på dette. HER finner du informasjon oversatt til flere språk. En slik lapp i sekken vil kanskje være nyttig informasjon til flere:-) Det anbefales bruk av kuldekrem for å beskytte barnas kinn og at man med jevne mellomrom kjenner ned i nakken for å føle om de er varme på kroppen. Vær også obs på at svette og blaute barn fort kan bli kalde.

Mange nye barnehager har utesoverom. Her kan det bli kaldt, men det er vindstille. En ovn inne i rommet på de kaldeste dagene vil kunne løse kuldeproblematikken. Barna sover i senger og vogner i et rom uten isolering og med god tilgang på friskluft. Dette utstyret bruker de på utesoverommet på Øvre Slettheia barnehage:
  • Oppå den kalde madrassen legges en lammeskinnsfell.
  • Barnet kles i ulltøy og legges i en dunpose.
  • Over dette pakker de rundt et fleecepledd.
  • Posen snøres igjen slik at bare ansiktet titter ut. 
"Vi har aldri hatt så enkel og god soverutine som nå" sier avdelingsleder Åse Indrebø. "Det er slutt på turning i senga og at de forstyrrer hverandre. Alle ser ut til å finne roen med en gang og synes det er deilig å sove litt".

Barn med astma vil kunne være senitive for kulde, men ikke alle er det. For noen barn vil en forkjølelse være det som utløser astmaen. Det hevdes at sammenhengen  mellom utetemperatur og forkjølelse ikke er så entydig som mange tror. Man vil kanskje heller kunne si at en frisk og kald luft ute vil være renere og bedre, enn en oppvarmet luft inne, der det hostes og nyses i tette rom. 

Norge er et land med fire årstider. Målet må jo være at barna lærer at de forskjellige årstidene kan gi oss ulike opplevelser og kvaliteter. Oppfordringen er at man må bruke skjønn i vurderingen av hvor lenge barna skal være ute og om de skal sove i utesoverommet. Det er i utgangspunktet sunt med kald og frisk luft.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar